Menu
май 9, 2022

Как и къде да спортуваме в забързаното ежедневие

Диви Луни, всички сме наясно, че в съвременния живот липсата на време за спорт не е кухо оправдание, а самата (тъжна) истина. Въпреки това, е от първостепенна важност да се поддържаме здрави и активни, така че тази седмица ще споделим своите 7 стъпки за успешно вплитане на спорта в натоварен график.

След тях пък ще намерите кратко списъче с любимите ни места за тренировка по някои от най-желаните активности.

  • Планиране

Многократно по-лесно е да осъществим свое намерение, ако сме премахнали предварително повечето възпрпятстващи фактори. “Какво облекло да приготвя за тренировката? До колко часа работи студиото? Имам ли изобщо удобен маршрут дотам?” На този тип въпроси с лекота можем да си отговорим предварително, за да сме в пълна готовност да действаме на следващия или по-следващия ден. Подготовката е начинът за борба с отлагането, нерешителността и дори тревожността.

И още един кратък съвет от нас на тема планиране: вкарването на тренировката в работния календар я прави многократно по-лесна за следене и спазване.

  • Лесни цели

Реализмът подължава своята важна роля в успешното ни въвеждане на спорт в ежедневието. Този път неговото изражение е в правилните цели. Изключително тъжно е, когато се демотивираме от бързата си умора по време на тренировка след дълъг период на заседяване например. Това е чувство, което може да ни накара да спрем да посещаваме следващи акивности. Подобно е и положението със сравяването с останалите спортуващи хора. Да видим, че човекът на бягащата пътека до нас издържа два пъти по-дълго на двойно по-висока скорост и двойно по-голям наклон може да бъде съсипващо, ако не сме подготвени, че това е напълно нормално. За да бъде здравословно, всяко нещо трябва да е плавно. Целите, които си поставяме за дългосрочни резултати, тряба да започват от напълно малки и елементарни стъпки: 30-минутна разходка, съвсем лека тренировка (може дори вкъщи) или 10-минутен джогинг… Всяко от тези действия е по-добро от нищото, на което иначе може да се отдадем.

  • Спортът като средство за концентрация

Още една стъпка към въвеждането на спорта в ежедневието си е да разберем колко позитивни и ползотворни могат да бъдат тези сесии. По време на физическа активност можем да дадем свобода на съзнанието си да се рее където пожелае или да се съсредоточи върху важна за нас тема. Това е време за нас самите. А ползите са и на чисто физическо ниво: освен добре известните дългосрочни ефекти като стегнато тяло с красиви форми, редовното спортуване освежава и двигателната ни система. Както споменахме по-горе, заседналият начин на живот може да доведе до редица проблеми и това да не оставяме мускулите си да атрофират ще се отплати богато още в близкото бъдеще.

  • Мобилни приложения

Мобилните приложения могат да спомогнат доста за отговорността и мотивацията ни, когато се опитваме да превърнем спортуването в навик. Следенето на резултатите и напомнянията са ценни функционалности, с които смартфонът може да ни съдейства. Основното приложение, което ние ползваме, е Productive, но на пазара има още  куп ефективни решения като BetterMe, Perfectly Happy и Habitica. Повечето от тях имат напълно здоволителна безплатна версия.

  • Любимо време за спортуване

Ако си дадем сметка кое е любимото ни време от денонощието за спорт, значително увеличаваме шансовете си за успех. Да, звучи прекрасно да тичаме заедно с приятелка, но ако нейните активни часове са вечер, а ние се чувстваме най-енергизирани сутрин, това значително ще понижи мотивацията и резултатите ни. Различните хора имат различен биологичен ритъм и различни графици, така че изясняването на собствения ни е ключова стъпка към успешното спортуване.

  • Последователност

Както вече стана дума, не е необходимо да поставяме световни рекорди при завръщането си към активен начин на живот. Важно е обаче да сме последователни и когато се захванем, да започнем да спортуваме по малко, но консистентно. Изграждането на ритуал или навик се прави с много търпение и желание, за което са от помощ и споменатите мобилни приложения. Консистентността също така не означава обезателно ежедневна активност. В началото може да е дори веднъж седмично, но да стартираме процеса и да не го прекъсваме.

  • Смяна на обстановката 

И тук, както и в повечето други сфери на живота, е добра идея да сменяме регулярно обстановката. Разнообразието от пространства - вкъщи, на открито или в зала - поддържа интереса ни към активността, а може дори да ни доведе до изпробването на различни спортове и да открием своя нов любим сред тях. Всеки вид пространство има своите големи плюсове, така че би било страхотно да се стремим да правим здравословен микс, поне докато влезем в ритъм и не сме убедени, че сме намерили своето нещо.

Нашите предложения

И за да сме от помощ в подготовката, препоръчана в първа точка, съставихме кратко списъче от наши любими студиа за йога и пилатес - две от активностите, които смятаме за почти универсални:

Йога:

Пилатес:

Ще се радваме да научим кои са и вашите любими активности и местенца за спорт, Диви Луни. Продължавайте да ни пишете по имейл и в Instagram и бъдете сияйни!

Безплатна доставка над 150 лв.
Върни или замени до 14 дни
Сигурно и надеждно плащане
arrow-left
Количка0
Количката е празна.
Продължете пазаруването
0