Menu
май 25, 2022

Микробиом и ключовата му роля в цялостното ни здраве

Терминът “микробиом” звучи ли ви познато? В случай че отговорът е „не“ или пък сте любопитни да научите повече, определено попаднахте на точното място тук,  блога на WildLunas! Накратко, микробиомът или т.н. микрофлора представлява съвкупността от всички микроорганизми, които се намират в телата ни. Огромно количество бактерии, вируси и гъбички могат да се открият върху кожата ни, в устната кухина и най-вече в стомашно-чревния тракт. Откритието, че в тялото ни има микроби дължим на Антони ван Льовенхук, който предизвиква огромна изненада и вълнение сред учените в края на 17-ти век. Към днешна дата забелязваме нарастващ интерес към влиянието на човешкия микробиом върху цялостното ни здравословно състояние и точно за това ще си говорим в следващите редове.

Микробиом - особености и ползи 

Интересен и внушителен факт е, че човешкото тяло е обитавано от близо 40 трилиона бактериални клетки, повечето от които се намират в червата. Още с раждането се излагаме на хиляди микроорганизми, които взаимодействат едни с други и със заобикалящата ги среда. Противно на очакваното, повечето бактериални видове не са опасни за здравето ни, дори са необходими за правилното му функциониране. Общо казано, можем да разделим бактериите в две категории: “добрите” бактерии се наричат още пробиотични, а “лошите“ бактерии и вирусите - патогенни. Когато има баланс между тях, се радваме здравословен микробиом. Той, от своя страна, поддържа имунната система, разгражда потенциално токсични хранителни съединения и синтезира определени витамини и аминокиселини, включително витамин К и витамините от група В.

Какво е дисбиоза? 

За съжаление, много лесно може да нарушим баланса в чревната ни флора. Това става, когато полезните бактерии в червата драстично намалеят или бъдат унищожени за сметка на “лошите” бактерии, които започват да доминират. Състоянието се нарича “дисбиоза” и се характеризира с болки в коремната област, диария, запек и други по-сериозни проблеми на стомашно-чревния тракт. От това колко и какви са микробите в нашите черва, зависи не само физическото ни здраве, но и склонността ни да отключим автоимунни заболявания, алергии, аутизъм, депресивни състояния, тревожност и др. Липсата на полезни бактерии влошава имунитета, променя дейността на нервната система, увеличава риска от синдром на раздразненото черво или синдром на пропускливите черва, както и риска от поява на алергии и непоносимости към храни. Трудно е да посочим една конкретна причина за появата на дисбиоза, т.к. чревната микрофлора е много деликатна и се повлиява от множество фактори.

Какво причинява дисбаланс в чревната флора?  

  • прием на антибиотици

Всички знаем каква е ролята на антибиотиците - ако са правилно подбрани, те успешно лекуват бактериални инфекции и ни помагат да се справим с нежеланите болести. Проблемът идва от това, че тези медикаменти не правят разлика между бактериите и заедно с лошите, унищожават и добрите. Неслучайно лекарите препоръчват да приемаме пробиотици по време на антибиотичен прием - целта е да си набавим полезни бактерии, за да предотвратим нарушаването на чревната флора.

  • емоционален стрес

Психическото напрежение в ежедневието ни оказва неблагоприятен ефект върху различни органи и системи в човешкото тяло. Отразява се негативно върху нервната и ендокринната системи, намалява защитно-приспособителните ни функции и е възможно да доведе до нарушаване на нормалната ни бактериална среда. Ето защо е ключово да поддържаме хармонията в себе си и да се грижим за емоционалното си състояние- Наръчникът за осъзнатост на WildLunas съдържа лесни стъпки и идеи в тази насока.

  • неправилно хранене

Балансът на микробиома зависи и от храната, която консумираме. Захарта, силно преработените храни, алкохолът и нередовното хранене със сигурност се нареждат сред основните причинители на дисбаланс в червата. Препоръчително е да наблягаме на здравословна и разнообразна храна, богата на фибри.

В заключение 

Грижата за състоянието на нашия микробиом изисква осъзнатост и постоянство. Затова препоръчваме да следите начина си на хранене, да си осигурявате достатъчно количество сън и физическа активност, за да поддържате баланс както на физическо, така и на ментално ниво.

Безплатна доставка над 150 лв.
Върни или замени до 14 дни
Сигурно и надеждно плащане
arrow-left
Количка0
Количката е празна.
Продължете пазаруването
0