Menu

Какъв по-добър начин да започнем нашия чисто нов блог от вдъхновяващата тема за осъзнатостта! Ние, от WildLunas, високо ценим осъзнатостта, защото връзката между тялото и ума е основополагаща в нашата философия.

От днес нататък ще направим всичко по силите си да ви предоставяме полезни ресурси и информация, така че ще се радваме на обратна връзка за това дали се справяме добре!

Какво е осъзнатост?

Осъзнатостта, позната още като майндфулнес (от англ. – mindfulness), накратко е способността да привлечем вниманието си към настоящия момент и да наблюдаваме заобикалящата среда, без да съдим. Тя включва както осведоменост, така и приемане. Когато практикуваме осъзнатост, ние наистина преживяваме настоящия момент, осъзнавайки къде се намираме, без да се връщаме към миналото или да си представяме бъдещето.

Не е изненадващо, че поради непрекъснато нарастващата си популярност, осъзнатостта е подробно изследвана. Клинични и академични проучвания са провеждани многократно и заключенията обикновено показват, че осъзнатостта помага за подобряване на цялостното благополучие на човек по различни начини.  Проучване, направено от Университета в Уисконсин, например установява, че само след 8 седмици обучение, практикуването на медитация за осъзнатост повишава способността на имунната ни система да се бори със заболявания и подобрява качеството на съня.

Един от най-популярните инструменти, които изследователите използват за измерване на осъзнатостта, е т.н. Mindfulness Attention Awareness Scale. Това е въпросник, състоящ се от 15 твърдения, който показва нивата на внимание към настоящето – колкото по-висок е крайният резултат – толкова по-добре. Попълването отнема само няколко минути, но предоставя много ценна информация.

Видове практики за осъзнатост

Практиките за осъзнатост могат да включват голямо разнообразие от различни упражнения и дейности. Ето някои от тях:

  1. Медитация на любяща доброта – една от най-често срещаните практики за осъзнаване. Известна е още като Мета медитация и насърчава проявата на състрадание към себе си и другите.
  2. Водене на дневник – много мощен инструмент, който ви помага да наблюдавате мислите и чувствата си. Практиката е лесна за изпълнение и е зона без съдене – воденето на записки ще ви помогне да разберете защо сте стресирани, откъде идва тревожността, както и ще ви помогне да разберете себе си и мозъка си по-добре.
  3. Осъзнато дишане – друг начин да развиете осъзнатост. Идеята е да фокусирате вниманието си върху собствения си дъх, върху начина, по който се чувствате при всяко вдишване и издишване. Това е много мощна практика за осъзнатост, която понижава нивата на стрес в тялото ви и намалява негативното мислене. 
  4. Визуализация – насочена техника за осъзнатост, която включва фокусиране върху нещо конкретно – човек, предмет или цел, така че да задържи вниманието ви.
  5. Сканиране на тялото – много ефективно упражнение, което ви насърчава да сканирате тялото си за области, в които има напрежение. Включва внимателно представяне на всяка част от тялото ви, от главата до петите, както и обръщане на вниманието към всякакви усещания.
  6. Осъзнато движение – това е една от любимите ни практики! Тя включва физически упражнения като разтягане и йога, които ви насърчават да се свържете с тялото си и да се фокусирате върху начина, по който се чувства, докато се движи. Точно за този вид дейност са предназначени творенията на WildLunas. Нашето спортно облекло набляга на комфорта и свободата на движение, като същевременно ви позволява да се чувствате страхотно в тялото си. 

Ползите от осъзнатостта

Множество проучвания сочат, че хората, които включват практики за осъзнатост в живота си, се радват на разнообразие от позитивни резултати. По-високи нива на щастие, приемане, състрадание, както и повишено чувство за лично благополучие, са част от ползите. Освен това, техниките за осъзнатост могат да помогнат за понижаване на тревожността, депресията и стреса. 

Колко често трябва да се практикува осъзнатост

Няма правилен или грешен отговор, когато говорим за препоръчителна честота. Срещат се различни мнения по тази тема и всяко едно от тях има своите силни и научно-базирани аргументи. Консенсусът обаче е, че повторението и постоянството са от изключително значение. Разбира се, много по-вероятно е да сте отдадени, ако се наслаждавате на практиката, но ви гарантираме, че си заслужава да продължите, дори в началото да се чувствате неуверени.

3 лесни стъпки, с които да започнете

Ако обмисляте да започнете да практикувате осъзнатост, най-вероятно се сблъсквате с някакви трудности в ежедневието си или просто искате да се представяте по-добре в професионален или личен план.

1. Проучете и изберете.

Има много видове техники за медитация и огромно количество ресурси. Наръчници, мобилни и уеб приложения, YouTube видеа, подкасти в Spotify, както и практикуващи специалисти. Ето няколко предложения за страхотни мобилни приложения, с които да започнете:

Независимо кой формат си изберете, на първо място се уверете, че инструкторът или екипът, който стои зад него, има необходимите опит и квалификация. Може да потърсите какво ги мотивира да се занимават с това, да проверите откъде са започнали и да потърсите споделени ценности помежду ви. Възможно е някои от практиците да са лицензирани психотерапевти, но това не е задължително изискване. 

2. Изследвайте.

Има толкова много дейности, които могат да се извършват осъзнато. Ако не ви харесва техниката, която в момента практикувате – сменете я, пробвайте нещо ново. Бъдете любопитни и изследвайте наличните възможности. Намерете хора, които се интересуват от тази тематика и имат повече опит, познания в тази сфера, споделяйте мислите и обратната си връзка със съмишленици, потърсете модели за подражание и т.н. Ако, например дихателните практики преди лягане не ви допадат, пробвайте кратки обедни медитации, сутрешни разходки или нещо друго, което смятате, че ще ви подейства релаксиращо. 

3. Бъдете добри към себе си.

Осъзнатостта не е някакъв специален талант или умение, което изисква от вас да се промените. Това е по-скоро интимно, отколкото абстрактно преживяване. Всеки може да го прави спрямо собствения си ритъм и отнема време и практика, за да се потопите напълно и да извлечете ползите. Не е нужно да се насилвате и да очаквате невероятни резултати в рамките на кратък период от време. h

Извод

Да присъствате в настоящия момент може да бъде доста предизвикателно, особено в началото. Както вече споменахме, от съществено значение е да приемате мислите и чувствата, които изникват, без да съдите. Да, отнема време да овладеете медитацията и да извлечете максимума от нея, но определено си заслужава да опитате. Осъзнатият начин на живот може да ви помогне да подобрите цялостното си благосъстояние. Именно активният и осъзнат начин на живот е в основата на философията на WildLunas – вплитаме го във всяко влакно от нашите творения, така че не пропускайте да ги разгледате и да си осигурите комфорта и свободата, които заслужавате. 

Безплатна доставка над 150 лв.
Върни или замени до 14 дни
Сигурно и надеждно плащане
Количка0
Количката е празна.
Продължете пазаруването
0